Exposició 'Arthur Cravan. Maintenant?'

Tornar


Aventurer poeta i boxejador, el "místic colossal", tal com l´anomenava Mina Loy, d´un físic imponent, Fabian Avenarius Lloyd, que agafa el pseudònim d´Arthur Cravan (des la seva arribada a Paris el 1909), és un personatge prou enigmàtic, "un passant singular" la vida del qual es confon amb la seva obra i el naixement i mort del qual segueixen sent tan misteriosos com el seu mitjà de subsistència. Cravan, que es feia dir nebot d´Oscar Wilde (amb qui estava emparentat a través del seu pare), i que es presenta com "el poeta dels cabells més curts del món", es va fer famós per una revista no-conformista, Maintenant, del qual n´era alhora el director, editor i únic col·laborador. Els altres noms que hi ha als índexs només eren pseudònims. Hi va haver cinc números de Maintenant, entre el 1912 i el 1915, que venia ell mateix en un carretó.

Tant per les mistificacions com pel seu comportament –sobre el ring o a l´escena– com per la seva manera de dur l´art i la literatura al mateix pla que els fenòmens de la vida i considerar l´escàndol com a element artístic, Cravan es troba enmig dels precursors essencials de l´aventura Dadà. L´exposició presenta per primera vegada les obres d´un pintor imaginari que va exposar a la galeria Bernheim Jeune el 1914: Édouard Archinard. Marc Dachy va insinuar al seu Journal de Dada, que el nom és gairebé un anagrama fonètic d´anarchie (anarquia).

L´exposició es centra en l´estada de Cravan a Barcelona. El desembre de 1915, arriba a Barcelona i s´hi troba les parelles d´artistes Juliette Roche i Albert Gleizes; Serge Charchoune i Helena Grunhoff, i els Picabia. Per sobreviure, imparteix cursos de boxa en un club reputat i hi arbitra combats. El març de 1916, amb l´arribada del boxejador Jack Johnson (primer boxejador afroamericà campió del món de pesos pesats) fa que es precipitin els esdeveniments. Els dos homes busquen publicitat – Johnson es troba al final de la seva carrera i Cravan vol finançar-se la marxa cap a Nova York –.
Es signa un contracte i el combat es fa a Barcelona el 23 d´abril. Cravan no dona cap cop de puny al seu adversari i cau fora de combat al sisè assalt.

Durant el 1916 també va diverses vegades a Tossa de Mar on freqüenta Picabia i Maria Laurencin. Hi fa més boxa que no pas literatura i fuig cap a aquesta "colònia estrangera" per retirar-se a la seva "torre d´ivori". Al final de 1916, s´embarca de nou cap a Amèrica.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu Picasso.

Museu Picasso

Adreça:
C Montcada, 15*23
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Codi postal:
08003
Població:
Barcelona
On
Museu Picasso
Quan
Del 26/10/2017 al 28/01/2018.

Telèfon

Centraleta:
932563000
Reserves:
932563022 grup de dl-dv:10-13 h.
Fax:
933150102

M'agrada 0

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix